»Jeg er ikke lystmorder«

Fra direktøren for Aalborg Fyrværkerifabrik lyder der en bøn til nyhedsmedierne, når nytårsaften skal dækkes om et par uger: Vær saglige og flyt fokus væk fra den sædvanlige sensationsjournalistik med blodige hænder og smadrede øjne. Offer for defekt fyrværkeri savner bedre beskyttelse.


Nytårsaften kan fære både festlig og smuk, men mediernes ensidede dækning irriterer flere. Arkivfoto: Wiki Commons

“Der må efterhånden være ved at gå forrådnelse i den tommelfinger.”
Kommentaren kommer fra direktøren for Aalborg Fyrværkerifabrik, Martin Bruno Sørensen, og han hentyder gentagelserne i de billeder, der hvert år vises af skader på især hænder og øjne 1. januar.

Martin Bruno Sørensen har arbejdet med fyrværkeri i 25 år, og i 1998 startede han Aalborg Fyrværkerifabrik. Han er ikke begejstret for mediernes dækning af nytårsaften.

“Det er jo det sædvanlige gimmick med at gøre folk bange. Man må ikke spise kanel, så må man ikke spise pebernødder, og så giver man den fuld gas med orkanen. Nyheder skal handle om nogen, der bliver snydt, bliver hængt ud, eller er døden nær,” siger Martin Bruno Sørensen.

Han efterlyser en mere nuanceret tilgang til nyheder – især i hans egen branche.

“Jeg bliver irriteret over, at vi bliver fremstillet som lystmordere. Vi laver noget smukt, som jeg mener er kunst. Der bliver lagt utrolig meget arbejde i hver detalje, og så fokuseres der på det samme skræmmebillede hvert år,” siger direktøren.

Tabloidpressens opgave

Hos BT mener redaktionschef og digital nyhedschef, Lars Westh, ikke, der er et problem.

“Jeg synes bestemt, det er relevant – hvert år. BT er et tabloidmedie, og hvis en person får sprængt et øje ud, så skriver vi om det; også selvom noget lignende er sket før,” siger Lars Westh.

“I dag var der et trafikuheld med tre dræbte, og der var også trafikuheld i sidste uge. Det betyder jo ikke, vi kun dækker det ene,” siger nyhedschefen.
Han vedkender, at der er forskel på artikler med fokus på en bestemt ulykke i forhold til det mere generelle nyhedsbillede – eksempelvis statistikker over tilskadekomne eller besøg på skadestuer for at se, hvor slemt det mon står til i år – men der skal være plads til begge dele, for det er vigtigt at fortælle, at det kan gå ud over alle. Især, hvis man er ligeglad med sikkerheden.

“Nytårsaften er der mange, der ikke opfører sig ret ansvarligt.” Et punkt, hvor han er enig med Martin Bruno Sørensen.

“Nogle gange er jeg overrasket over, at der ikke sker flere skader. Når man ser billeder fra Rådhuspladsen i København, ligner det jo en krigszone. Folk skyder raketter ud af røven og er spritstive. Det burde man fokusere på,” mener Martin Bruno Sørensen

Batteri kostede et øje

En af de personer, der har mærket nytårsskytset på egen krop, er Jan Sigetty Bøje, freelancefotograf hos TV2 og TV3, nu bosiddende i Florida. I modsætning til ovenstående gruppering på rådhuspladsen, havde Jan Sigetty Bøje gjort alt rigtigt, da han for to år siden fejrede nytår med familien i sin brors hus i Risskov.

“Klokken var otte om aftenen, og vi havde lige spist nytårsmiddag. Vi gik med ungerne ud i haven for, at det var os og ikke dem, der skulle fyre fyrværkeri af,” fortæller Jan Sigetty Bøje.
Underlaget var plant, og batteriet blev placeret, hvor broren mange gange tidligere havde fyret af. Jan Sigetty Bøje tændte batteriet, mens børnene med beskyttelsesbriller på stod på behørig afstand.

“Ved det første skud væltede batteriet og skød ind i naboens have. Sådan noget sker jo, og der var ingen fare for andre, så jeg gik bare stille og roligt væk. Det næste skud skød dog direkte i øjet på mig,” fortæller fotografen.
Han havde som den eneste ikke beskyttelsesbriller på, men ifølge øjenkirugen, der senere opererede ham, var det hans redning.

“Det gjorde så ondt. Det var helt latterligt.” Hans øjeæble var flækket, og knoglerne rundt om øjet var brækkede.

Gør noget ved de briller

Jan Sigetty Bøje kunne også godt tænke sig, at mediernes dækning rykker sig, men for ham er det vigtigt, at de beskyttelsesbriller, vi kender i Danmark, bliver skrottet.

“Lægen sagde til mig, at det havde været langt værre, hvis jeg havde haft beskyttelsesbriller på. De briller, man får smidt i nakken, når man køber fyrværkeri, er absolut intet værd.”
I stedet foreslår han et system som i USA, hvor briller er mærket efter, hvor meget de kan modstå.

“Herovre er man ikke i tvivl. Alle briller er mærket med præcis den belastning, de kan klare. Havde jeg haft danske beskyttelsesbriller på, så havde jeg fået smeltet plastik ind i hovedet – blandet med øje og knogler.”

Anslag: 4441

Jeg vil fortælle, at mediernes dækning af nytårsskader er den samme år efter år, og det er nogle utilfredse med.