Det er ikke finanskrisens skyld

I en lejlighed på 3. sal i Søgade bor Morten Hamborg. Hele opgangen er en del af Aarhus Kommunes nye tilbud til hjemløse. For tre år siden mistede Morten Hamborg sit arbejde, og kort efter blev gik kæresten fra ham og tog børnene med. I et år har han kæmpet for retten til at se sine børn.

Morten Hamborg, 42, ligner på ingen måde den typiske hjemløse, og han har da heller ikke boet på gaden, som flere af de andre beboere i opgangen har. Han har derimod oplevet, hvordan det hele ramlede sammen omkring ham.

“I august i år kørte jeg sur i det. Det er ikke så sjovt, når der ikke rigtig er noget, der går ens vej. Alt var gået ned ad bakke i en periode, jeg fik ikke betalt husleje, og jeg drak i stedet pengene op,” fortæller Morten Hamborg. På det tidspunkt boede han i en 2-værelses lejlighed, og alt i alt endte udsmidningen med at koste ham i omegnen af 50.000 kroner.

Siden har han boet på sofaer hos venner og bekendte uden midler til at finde noget nyt. I oktober hørte han første gang om tilbuddet, og han flyttede ind en måneds tid senere.

En lang tur ned ad bakke

Nedturen begynde for lidt over tre år siden, da Morten Hamborg mistede sit arbejde som kok på Skejby Patienthospital – et erhverv han havde haft siden han kom i lære hos Hotel Kong Chr X lige efter niende klasse. Det var i 1989, og hans profesion har bragt ham rundt i landet med afstikkere til Norge og Holland.

“Det var en god branche. Inden krisen kunne man jo vade rundt i jobtilbud, og jeg synes altid, jeg har fået en god løn,” siger Morten Hamborg. Det gik over efter fyringen, hvor det ikke lykkedes ham at finde rigtigt arbejde. Han havde forskellige småjobs på restauranter, som ikke klarede sig ret godt, og det var ikke let at få en rimelig løn; hvis nogen overhovedet.

“Jeg boede i et hus i Hasle med min kæreste og vores to børn. Vi gav 10.000 om måneden, men det var ikke et ret godt hus. Det var utæt og fugtigt, så vi klagede, men vi endte med at blive smidt ud,” siger Morten Hamborg.

Kæresten tog børnene med

På samme tid gik forholdet mellem Morten og hans samlever gennem ti år i stykker, og hun flyttede i lejlighed. Med sig tog hun deres to børn, der dengang, for tre år siden, var fire og seks år gamle.

”Det har været svært at komme til at se børnene siden. Hun søgte om fuld forældremyndighed og fik det. I januar henvendte jeg mig på statsamtet for at få fælles forældremyndighed og ret til at se mine børn hver anden weekend og hver anden ferie, men den sag er ikke afsluttet endnu,” siger Morten Hamborg. Han fortæller videre, at ekskærestens forældre bor i Sverige, og at hun derfor har mulighed for at tage børnene med derop i ferierne.

Morten Hamborg har senest været i retten i november, og han håber, at sagen, der skal afgøre, om han juridisk får ret til at se sine børn, bliver afgjort i januar.

”Jeg er godt klar over, det ikke er ret sundt for processen at det hele kører gennem retten, men sådan er det desværre endt. Jeg vil ikke sige, mine børn har vænnet sig til det, men det er blevet dagligdag for dem.”

Flere grunde til at arbejde

I lejligheden i Søgade kan Morten Hamborg leve en tilværelse, som er mange gange bedre, end da han flyttede rundt mellem venner og bekendte, men selvom den er billig nok til at kunne betales på kontanthjælp, glader han sig til at komme i gang igen.

”Jeg trænger da til at komme ud og snakke med nogle mennesker og tjene nogle penge. Det er ikke ret sjovt at gå derhjemme og pille sig navlen.” Morten Hamborg sørger dog for at komme ud hver dag. Ellers ville han gå helt i stå.

”Jeg har en masse kammerater, og jeg træner og spiller fodbold, men økonomisk er det også vigtigt, jeg finder noget. Hvis jeg har haft børnene, og vi fx tager i svømmehallen et par dage… Der er ikke meget, man kan lave, når man har børn, der ikke koster penge.”

Samtidig er der gælden, der skal betales af. De 50.000 fra lejligheden mangler stadig, men lykkedes det at finde et arbejde i det nye år, ser det fornuftigt ud. I modsætning til mange andre boligtilbud til hjemløse, kan Morten Hamborg nemlig blive boende på lige fod med alle andre lejere.

Og helt uden om jura og retssale ser det nu ud til, Morten Hamborg kan holde jul med sine børn.

”Vi holder jul hos mine forældre, hvor min ekskone kommer sammen med børnene, så det er helt sikkert en forbedring.”