To år tilbage

Af Lasse Koldkjær Kristoffersen

Nogle har iværsættergenet, andre har ikke. Murat Dogan, der sammen med en partner har startet iExpert i Aarhus, udnytter sin specialviden fuldt ud. Han har været med til at bygge en virksomhed op, der kan være væk igen om bare to år.

Murat Dogan er lidt bedre end de fleste til det der med smartphones. Også selvom man medregner teknikere og reperatørere fra hele landet. Gennem de sidste år har han sammen med sin samarbejdspartner og gode ven drevet iExpert, og de kan ifølge dem selv løse alle tekniske problemer – med alle smartphones.

”Det er udgangspunktet. Hvor mange i Danmark har været sene til at opdage vigtigheden af Androidtelefoner i forhold til iPhones, har vi på det rigtige tidspunkt sørget for at få den viden, der kræves, for at kunne reparere alt,” siger Murat Dogan.

Mellemrubrik

Murat startede på Ingeniørhøjskolen, men selvom evner var der, manglede lysten.

”Jeg gik til eksamen efter det første år, men selvom jeg havde den tekniske kunnen, var det egentlig ret kedeligt,” siger Murat Dogan. I stedet skiftede han til Markedsføringsøkonomuddannelsen, hvor han, som han siger, kunne arbejde med penge og mennesker.

Han er egentlig ikke meget for at kalde sig selv iværksætter, for det er noget han forbinder med faste mål for en bestemt omsætning indenfor en bestemt periode.

”Jeg ved godt, det lyder som en klassisk iværksættervirksomhed, og vi er ligesom mange andre startet i en kælder med et par mobiltelefoner. Men forskellen er, at vi stille og roligt har udvidet, når der har været økonomi til det. Vores udvikling har været meget langsom,” siger Murat Donvan.

Mellemrubrik

At det er mere end en almindeligt god idé, de to venner har fået, vidner Murats kundekreds om. Når et firma tager 1400 kroner for en reparation, sender de den til iExpert, som laver den for et mindre beløb. Typisk god det halve.

”Vi har valgt at gøre det på den måde for at udvide vores kundekreds. Det handler om at risikofordele, så nu har vi både private, erhvervskunder og andre teknikere. Senest har vi fået nogle telefoner tilsendt fra England,” siger Murat Dogan.

Han siger konsekvent ”vi”, når han omtaler de ting, han laver i firmaet, men ringer man til deres lokaler i Toldbodgade med spørgsmål til sin Androidtelefon, bliver den givet videre til Murat. Her er ingen tvivl om, hvem der er eksperten.

Mellemrubrik

Forskellen på Murat Dogan og mange andre visionære iværksættere er, at han skaber noget, der kan være helt væk om bare to år. Så stærkt går det i branchen, og det arbejder han ud fra.

”Det kan da være svært at sætte sig op til at skabe en virksomhed, som ikke har nogen eksistensberettigelse om nogle få år. Vores klart største indtægt ligge i at skifte glas på telefoner. Vi ved også godt at udviklingen kun går én vej; glassene bliver bedre og bedre,” siger Murat.

Om kort tid kan de være så gode, at de ikke går i stykker, og så er der ikke længere en nogen primær indtægtskilde for Murat Donvan, og så må han gå andre veje.

”Jeg har et ansvar overfor 10 medarbejdere i dag, så vi skal være klar med noget nyt, når den tid kommer. Men det er vi også.”